In de arena met Dieter Penninckx

In de arena met Dieter Penninckx

Hoge bomen vangen veel wind, luidt het gezegde. Ondernemer Dieter Penninckx ondervond aan den lijve wat dit betekent. Sinds deze week vind je in de boekhandel De Man in de Arena, waarin hij zijn verhaal vertelt.

De Man in de Arena

Het verhaal begint in 2003. Drie jonge burgerlijk ingenieurs, Dieter, zijn echtgenote Anja Maes en Manu Bracke, richten FNG op. In de daarop volgende 17 jaar piekt het bedrijf tot ruim € 800 miljoen omzet met ongeveer 4000 medewerkers en is in meer dan tien Europese landen actief. Als topondernemer verbindt hij zich aan zijn favoriete voetbalclub KV Mechelen en wordt er naast hoofdaandeelhouder ook voorzitter van de Raad van Bestuur. Tijdens de Propere Handen affaire in 2018-2019 neemt Dieter het voortouw voor het redden van de club. Met succes. In 2019 wordt de gedegradeerde club kampioen in 1B en wint als tweedeklasser de Beker van België. Na een uitspraak van het BAS in juli van dat jaar mag de club opnieuw aantreden in de eerste klasse A.

Je hebt niet de keuze om geen keuzes te maken. Als je vooruit wilt gaan, dan moet je keuzes maken. Nu en dan maak je de foute.
– Dieter Penninckx

In diezelfde tijdspanne realiseert hij met FNG de belangrijkste en grootste overname ooit. De overname begin juli 2019 van een belangrijke Scandinavische groep vormt het puzzelstukje dat ze nodig hebben om van FNG een nog mooier verhaal te maken dan het al was. Genoeg succes om van Dieter een gelukkig man te maken. Maar toch. Tijdens de daaropvolgende gezinsvakantie in augustus lukt het de ondernemer maar niet om te ontspannen. Hij had wel wat decompressie verwacht maar het blijft hangen en gaat van kwaad naar erger. Wat begon met insomnia verspreidt zich naar meer en meer medische kwaaltjes tot hij in 'de lappenmand' eindigt. En dat allemaal op de vooravond van de coronacrisis. Het bedrijf redt het niet. Dieter slaagt er wonderwel in om toch uit het gat te kruipen. Zelfs het lopende gerechtelijk onderzoek en een korte opsluiting in de gevangenis kregen hem uiteindelijk niet klein.

In ben altijd een ondernemer geweest die niet gewoon verhaaltjes vertelt, maar die als het moet ook de mouwen opstroopt en zijn botten aandoet om mee door de klei te gaan.
– Dieter Penninckx

Dieter schreef het boek in de eerste plaats voor zichzelf, om in de spiegel te kijken en terug recht te staan. Het boek is daardoor een soms heel persoonlijk verhaal. Maar aangezien er van kindsbeen af een ondernemende ziel in hem zit, omarmde hij deze tijdens het schrijven. Bedoeling was om een aantal dingen van zich af te schrijven, met op de achtergrond de intentie om het verhaal uit te brengen als hij zich daar klaar voor voelde.

Luister in deze podcast verder naar anekdotes uit zijn schooltijd, de scouts, het ondernemerschap en zelfs uit zijn tijd in de gevangenis. Want zelfs daar ziet de ondernemer kansen in. Mits wat begeleiding en coaching kunnen sommige gevangenen op een positieve track geraken, stelt Dieter. Een project waar hij zich in de toekomst voor ten dienste stelt. Dat is nu immers zijn grote droom: anderen aanzetten tot ondernemerschap. Lees er meer over in De Man in de Arena.

Voor wie het boek liever als eindejaarscadeau houdt, staat er een extra podcast bij onze Overmorgen reeks. Daarin hoor je uit eerste hand het verhaal van Dieter in een gesprek met Sara Vercauteren. Beiden zijn ook bij Read My Lips te boeken als spreker op jouw eigen evenement.

Communicatie-experte Sara Vercauteren is sinds 2021, samen met Anja Peleman, managing director van pr- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group. Daarnaast doceert ze woordvoering aan de Thomas More Hogeschool Mechelen en geeft ze mediatrainingen aan organisaties en iedereen die (crisis)communicatieadvies kan gebruiken. In 2018 nog verkozen tot Woordvoerder van het Jaar, weet de gewezen woordvoerder van een aantal ministers en voorzitter van het crisiscommunicatieteam hoe je communiceert. Dat maakt van haar de ideale match voor het gesprek met Dieter.