De andere kant

De andere kant

Het voorbije jaar zorgde voor een ongekende toename in het gebruik van technologie bij zowat elke job. Zelfs een buitenlandcorrespondent zoals Jan Balliauw ontsnapte niet aan deze ontwikkeling. Samen met Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, zet hij een boom op over wat de effecten hiervan zijn op hun job, en vooral, hoe gaan Rusland en China hiermee om?

Beide journalisten merken op dat televisiejournalistiek blijvend veranderde. Monteur, producer en regisseur werken nu allemaal van thuis en dat loopt perfect. Ging het aanvankelijk wat moeilijk en trager, ondertussen is afstandswerk de nieuwe norm. Omdat verplaatsingen wegvallen, kunnen journalisten flexibeler en efficiënter inspelen op wat er in de wereld gebeurt. Dankzij de pandemie gooien we eindelijk de gestandaardiseerde technieken overboord en omarmen we de nieuwe. Deze omschakeling verliep sneller en beter in de voormalige Oostbloklanden.
Jan herinnert zich nog goed hoe hij destijds soms twee à drie uur moest zoeken naar een telefooncel om het laatste nieuws vanuit Moskou door te bellen door het gebrek aan goede landlijnen. Maar na het uiteenvallen van de USSR bouwden de voormalige lidstaten bijna van nul af hun media, hun communicatie opnieuw op, met integratie van de nieuwe technologieën. En dat levert een niet gering voordeel op.

Na het einde van de Sovjet-Unie heeft het Westen zich te weinig beziggehouden met Rusland. De kennis erover ging wat verloren en dat is een groot probleem.
- Jan Balliauw

Rusland is in se een Europees land met een Europese cultuur. Toch heeft het land ook Aziatische invloeden gehad met andere waarden en normen die voor ons soms moeilijk te begrijpen zijn. Hoe zit het nu echt met zijn relatie tot China? Hoe ver reikt de macht van Poetin? Tot op welke hoogte is het land autocratisch te noemen? Heeft het volk nog macht? En de media?

Als doorgewinterd Ruslandkenner – hij spreekt en leest de taal – deelt Jan zijn visie met Rik en met jou. Riks vlijmscherpe analyses en enorme feitenkennis van de politiek in combinatie met de buitenlandse ervaring van Jan leveren een uniek gesprek op vol met nieuwe inzichten. Want, zoals Jan zegt: 'Als je zelf kijkt, zelf met de mensen spreekt, alle kanten aan het woord laat, dan krijg je soms toch een ander beeld van de gebeurtenissen.'

Luister nu zelf en ontdek die andere kant.