Bouwen in de toekomst

Sarah Martens - Philip Van den Abeele - Jean-Pierre Waeytens

Read My Lips spreker, Filip Van den Abeele, veelgevraagd expert als zelfstandig pijplijningenieur voor de olie- en gasindustrie en Chef Wetenschap van de VRT, bespreekt in deze podcast hoe het gesteld is met de bouwsector. Hij doet dat samen met Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder bij Bouwunie, begeleid door de vragen van moderator Sarah Martens.

Sarah Martens - Philip Van den Abeele - Jean-Pierre Waeytens

Jean-Pierre vertegenwoordigt de kmo's en zelfstandigen uit de bouwsector en weet als geen ander welke impact de pandemie op de sector had. De expertise van Filip zit vooral in de pijplijn installaties voor olie en gas. Bouw en energie gaan vandaag meer dan ooit hand in hand, zeker als we denken aan de oplopende prijzen voor de aankoop van een woning en de hoge energiefacturen. Kan een jong gezin vandaag en in de toekomst nog wel een eigen huis betalen?

Een eigen huis

Mits de nodige ingrepen van de overheid, kan dit zeker, volgens Jean-Pierre. In plaats van enkel in te grijpen bij de energieprijzen, hoopt hij dat de overheid nadenkt over structurele oplossingen op lange termijn. Een verlaging van de btw tarieven in de bouw bijvoorbeeld, bereikt meer dan een doel. Spoor mensen aan om hun woning te renoveren. Een goed geïsoleerde woning doet onmiddellijk de energiefactuur duurzaam dalen. Bovendien helpt dit om sneller de klimaatdoeleinden te behalen. Ook steun geven voor de aankoop van moderne, energiezuinige installaties past in dit beleid. Tijdens het voorbije jaar werden er bijna evenveel stookketels op fossiele brandstof geplaatst als installaties die gebruik maken van hernieuwbare energie. Omdat die laatste merkbaar duurder zijn, ligt daar een rol van de overheid in om het tekort aan middelen bij te passen. In de besparing die dat oplevert aan de gezinnen, zit een mogelijkheid om een deeltje terug naar de overheid te laten vloeien.

Imago

Moderne technologie is helemaal de cup of tea van Filip. Exoskeletten, het gebruik van drones en VR brillen, bouwkundige toepassingen met een 3D printer en zelfs BIM brengt hij binnen in het gesprek. BIM is een digitale weergave in 3D van een gebouw tot in het kleinste detail. Het gebruik van dergelijke vernieuwde technologie kan een oplossing bieden voor het tekort aan werkkrachten waarmee de sector worstelt. Tussen 2012 en 2018 verloor de sector twintigduizend arbeidskrachten. Een deel daarvan werd vervangen door detachering, buitenlandse tewerkstelling, maar dat is vandaag onvoldoende. Vandaar dat de Bouwunie inzet op een tienjarige imagocampagne die de aantrekkelijke kanten van het vak belicht.

De bouwvakarbeider is een van de gelukkigste werknemers op onze arbeidsmarkt.
- Jean-Pierre Waeytens

De bouwsector wil komaf maken van het negatieve imago dat er aan kleeft. Het is een moderne, mooie sector met tevreden arbeidskrachten. Het mee helpen realiseren van een gebouw, een brug of een andere constructie geeft een gevoel van voldoening. De campagne zal zich niet alleen tot jongeren richten, maar ook tot hun ouders en tot verschillende instanties. De verschillende disciplines in de bouw kunnen niet zomaar op school aangeleerd worden. Geen enkele onderwijsinstelling kan het financieel aan om bijvoorbeeld een kraan aan te kopen voor het opleiden van machinisten. De sector beschikt zelf over een opleidingsfonds hiervoor. Kandidaten leren het vak al doende op de werf. Voor langdurige werklozen ligt hier zeker ook een opportuniteit.

Zoals Filip zegt: 'The war for talent is over and talent has won.' De bouw schept mogelijkheden om dat talent ten volle aan zijn trekken te laten komen. Luister hier naar de boeiende podcast.