Van de Wetstraat op de fiets: Johny Vansevenant
De voorbije maand nam hij afscheid van het scherm: Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Drie en een half decennia leefde de radioreporter voor de politiek. Gelukkig blijft zijn expertise wel behouden, onder meer in het boek over 35 jaar Wetstraat-journalistiek waaraan hij momenteel werkt.
Aan de vooravond van een verkiezingsjaar verdwijnt Johny niet helemaal. De man bouwde de voorbije decennia een uitgebreid netwerk uit en kan als ervaren rot jongere collega’s mee op sleeptouw nemen. Daarom verwelkomt volgend jaar de VRT nieuwsdienst zijn expertise tijdelijk terug. In tussentijd hoef je hem niet te missen. Zowel over de politieke toestand in de Wetstraat, als over zijn andere liefde, wielerlegende Eddy Merckx, kan je hem boeken voor lezingen bij Read My Lips. Daarnaast is hij een veelgevraagd moderator voor zowel politieke debatten als voor gesprekken over belangrijke maatschappelijke en sociaaleconomische thema’s.
Achter de schermen
In de politieke wereld voelt Johny zich als een vis in het water. Hij onderhoudt een goed contact met de meeste politici. Misschien omdat hij nooit zijn eigen mening laat doorschemeren maar zich steeds aan de feiten houdt. Dat zal ook zo zijn in zijn memoires waarop het nog wachten is tot september volgend jaar. Dankzij zijn talrijke goed bewaarde agenda’s weet hij nog precies welk nieuwsitem hij op welke dag maakte.
Sinds de laatste regering Martens stond Johny steeds op de eerste rij. Hij zag het koningshuis op zijn grondvesten daveren toen koning Boudewijn de abortuswet weigerde te ondertekenen. Samen met collega Steven Dierckx bracht hij de leugens aan het licht van toenmalige politici rond de Agusta-affaire. Zwarte Zondag, het cordon sanitaire, de Witte Mars, de Eurozone, bij al deze gebeurtenissen en meer stond hij op de eerste rij. Regering na regering maakte de verslaggever van binnenuit mee.
De gepensioneerde journalist kan als geen ander periodes vergelijken. Elke dag van zijn lange carrière kreeg hij van toppolitici en hun medewerkers informatie uit de eerste hand. Als toehoorder neemt hij je mee achter de schermen van de politiek en overschouwt hij het medialandschap.
De Kannibaal
Voor zijn hobby, of zijn tweede passie, het wielrennen, leidt Johny geregeld wieleravonden met toprenners uit de jaren zestig en zeventig. De huisvriend van wielerlegende Eddy Merckx schreef vier boeken over De Kannibaal.
In die tijd moesten renners veel rijden om aan de kost te komen. Vandaag kun je met dertig koersen per jaar miljoenen verdienen. Merckx reed er soms 180 per jaar. Vandaar dat nooit een renner een wielerseizoen meer domineerde dan Eddy Merckx in 1969. Hij won dat jaar een indrukwekkende reeks topkoersen, terwijl het ook een jaar met veel drama voor hem was.
Als een van de grootste kenners van de Merckx-periode in het wielrennen, vertelt Johny zeer onderhoudend over dat tijdperk met een ruim palet aan anekdotes.
De link naar de keynotes van Johny vind je hier.