De uitdagingen van leiderschap

De uitdagingen van leiderschap

Onlangs lanceerden we in onze podcastreeks Overmorgen een aflevering over leiderschap. Hierin hoor je digitaal ambassadeur Saskia Van Uffelen, Goe Bezig'er Matthias Browaeys en gewezen student-ondernemer Mariam Harutyunyan aan het woord. De podcast kun je hier beluisteren. Bij Read My Lips vind je echter nog heel wat meer getalenteerde sprekers over dit onderwerp.

De uitdagingen van leiderschap

Van E-mama tot Ondernemica

Ruim twintig jaar geleden, in een tijd waarin de kruisbestuiving tussen mobiele telefonie en internet nog in zijn kinderschoenen stond, richtte politica en onderneemster Patricia Ceysens voor zichzelf een thuiskantoor in. Omdat de noodzaak ontstond uit gezinsoverweging, doopte ze haar concept 'E-mama', meteen ook de titel voor een boek over e-werk en e-commerce. Door op innovatieve wijze gebruik te maken van de prille digitalisering en door plaats- en tijdsonafhankelijk te werken, bepleitte ze de combinatie werk en gezin.

Als minister van Economie en Innovatie concentreerde haar beleid zich op vergroening en verduurzaming van onze economie. Sinds het beëindigen van haar politieke carrière in 2019 focust Patricia zich op haar – inmiddels uit de kluiten gewassen – start-up WeWatt. Vandaag noemt ze zichzelf graag Ondernemica: een onderneemster met een maatschappelijke insteek. Ze kwam op het idee om een fiets te integreren in zitmeubilair. Zo ontstond het bedrijf WeWatt, dat meubilair met een ingebouwde energiefiets ontwerpt en produceert. Met de opgewekte energie laadt men bijvoorbeeld de gsm of laptop op. WeWatt wil mensen bewuster maken rond energie en het gegeven dat energie niet zomaar uit de lucht komt vallen.

Terug naar de basis

Leidinggeven is een vak, zegt Michel De Coster. Je wordt het vanaf de dag dat je een groep mensen, een team experten gaat aansturen. Die dag stop je zelf met expert te zijn. In jouw takenpakket zit het bouwen en coachen van teams, plannen maken en aan de toekomst werken. Michel verdiende zijn strepen in de ICT-sector. Hij schreef diverse boeken over leiderschap. Het laatste, Back to Basics in Leiderschap, stelt leidinggevende vaardigheden centraal. Zelf rolde hij met met vallen en opstaan in het vak, zonder veel ondersteuning. Met coaching, trainingen, het lezen van vakliteratuur maar vooral door het gewoon te doen, ontwikkelde hij de liefde voor het vak van leidinggevende.

Ondertussen kan Michel als geen ander praktische tips geven inzake leiderschap, timemanagement en hoe je een visie omzet in een strak beleid. Zijn presentaties hebben als rode draad de expertise van de leidinggevende en zijn vooral praktijkgericht. Hij nodigt je uit om na te denken over de manier waarop je vandaag werkt, om te stoppen met focussen op details en wel ‘goedebazendingen’ te gaan doen.

Perfectie

Doctor in de psychologie, Liesbet Boone, begeleidt al meer dan 10 jaar leidinggevenden, professoren, teams en medewerkers vanuit een evidencebased kader. Ze bouwde een sterke kennis en expertise op rondom perfectionisme. Voor veel ondernemers en leidinggevenden zijn hun ambities en hoge standaarden hun drijvende kracht. Maar die gedrevenheid kan er ook voor zorgen dat je vast komt te zitten, veel druk en weinig plezier ervaart. Daarom schreef Liesbet het boek Niet perfect, toch tevreden. Vanuit haar opgebouwde wetenschappelijke kennis, expertise en coachingservaring, brengt ze een heldere, onderbouwde en hoopvolle boodschap, met als belangrijke hefboom voor groei: het optimalisme. Waar perfectionisme gedreven wordt door angst en moeten, is de drijfveer bij het optimalisme vertrouwen en willen. Vanuit het optimalisme ervaar je veel meer flexibiliteit en keuze. Je kan accepteren dat zaken anders lopen dan je had verwacht, dat je daardoor geen minder goede leidinggevende bent.

Liesbet wil het zelfbewustzijn van ondernemers en leidinggevenden doen groeien, zodat ze niet pas in coaching komen wanneer hun onderneming, het team en zijzelf al zijn vastgelopen.

Inspiratie

Wat maakt leiders echt inspirerend als ze het woord nemen? Hoe kunnen ze hun ideeën en hun visie ten volle tot leven brengen en een transformerende impact hebben op slechts één enkele persoon, op een heel team, op een bevolking of zelfs op de wereld? Filip Muyllaert weet het antwoord. Als presentatiestrateeg en professioneel keynote spreker begeestert hij wereldwijd zijn publiek. Filip is auteur van het boek Inspirerend spreken als leider, waarvan er ook een Engelstalige editie bestaat (How Leaders Speak to Inspire). Hij veroverde er het hart van vooraanstaande Amerikaanse auteurs uit de managementwereld mee zoals de wereldbekende marketinggoeroe Seth Godin en de Amerikaanse leiderschapsexpert Marshall Goldsmith.

Deze meesterverteller is gespecialiseerd in twee specifieke onderwerpen: enerzijds motivational speeches en anderzijds keynotes gefocust op inspirerende leiderschapscommunicatie. De verbale inspiratiekracht van een leider is vandaag meer dan ooit nodig. Filip benoemt vijf krachtprincipes die politici, ondernemers en leiders helpen om hun boodschappen een inspirerend karakter te geven. Hij illustreert zijn bevindingen aan de hand van hedendaagse en historische figuren uit de wetenschap, muziek, kunst, politiek, sport of business.

Je kan al deze sprekers en nog veel meer rond leiderschap boeken via Read My Lips.