Digitale nomade

Digitale nomade

Als startup entrepreneur en managementconsultant bedient Koen Blanquart zijn klanten van om het even waar. Zijn nieuwsgierige aard liet hem een manier vinden om te reizen en tegelijk geld te verdienen. Als consultant vond hij klanten die ermee akkoord gingen dat hij voor hen werkte zonder dat hij dagelijks of wekelijks op kantoor hoefde te zijn. Koen werd een digitale nomade.

Koen Blanquart

'Iedereen die door de kennis- en informatiecultuur een vrijheid van werken heeft kunnen ontwikkelen, is een digital nomad', legt hij uit. 'Dat kan zowel gaan om tijdsonafhankelijk als plaatsonafhankelijk werken.' De internationale Belg heeft momenteel New York als thuisbasis. Deze executive voor HR-bedrijven en ervaringsdeskundige digital nomad is de ideale Read My Lips spreker om de dialoog te openen over hoe we morgen zullen werken.

We kunnen er niet meer om heen dat een soepele werkomgeving met meer vrijheid steeds meer mensen aantrekt, zeker de generatie millennials. De great resignation is volop aan de gang. In een markt waar werknemers de keuze krijgen uit een overaanbod van jobs waarvoor ze in aanmerking komen, gaat het al even niet meer om een opbod in salarissen en bijkomende voordelen. De war on talent gaat over de verwachtingen van werknemers rond work-life balance. De meeste mensen die voor een locatieonafhankelijke carrière kiezen, willen zelf kunnen bepalen waar ze werken en meer controle over die work-lifebalans krijgen. Na anderhalf jaar thuiswerk ligt dit thema meer dan ooit op tafel bij heel wat bedrijven. Een groot aantal werkgevers is intussen overtuigd van het systeem van plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Het wantrouwen over personeel dat thuis de kantjes ervan afloopt, verdween grotendeels.

Koen bracht eind vorig jaar het boek Thuisvoordeel uit over de werkplek van de toekomst. In deze manier van werken schuilen immers ook gevaren. Het is bijvoorbeeld een stuk moeilijker om werk en privé te scheiden. Je moet zelf je grenzen durven trekken. Als bedrijf blijft het ook belangrijk om synchrone momenten te behouden. Met ‘synchroon’ bedoelt hij dat er binnen de afgesproken tijden wordt gewerkt, terwijl ‘asynchroon’ betekent dat werknemers niet op hetzelfde moment aan het werk zijn. Die synchrone momenten zijn nodig vanwege het sociale aspect, maar ook omdat het soms frustrerend en lastig is om bepaalde zaken online en vanop afstand te doen. Een hybride vorm van werken, waarbij we één tot enkele dagen naar kantoor gaan, lijkt de meest realistische optie voor de toekomst, vindt Koen.

Wil jij met jouw bedrijf helemaal mee zijn en uitzoeken waar jullie mogelijkheden in synchroon en asynchroon werken liggen? Boek Koen hier voor een inspirerende keynote over het nieuwe werken.