De connectie tussen sport en business

Jan De Schepper

Vraag Jan De Schepper waar hij warm voor loopt en je komt al gauw uit bij business of sport. Geen wonder dat hij de analogieën tussen beide werelden opmerkte en er mee aan de slag ging. Hij vatte zijn inzichten samen in enkele boeken. Voortaan kan je zijn kennis uit de eerste hand te horen door hem als spreker van Read My Lips in te huren.

Jan De Schepper

Als gewezen CEO van Telindus en VP Proximus maar ook als voorzitter van ADM ligt de focus van Jan op een pragmatische en efficiënte marktbenadering en op business development. Omdat hij in het verleden jeugdcoach was bij KV Mechelen, ervaarde hij van dichtbij de raakpunten tussen de sport- en zakenwereld. In 2015 bracht hij het boek Kopmannen. Wat leiders kunnen leren van topsporters en omgekeerd uit. Hiervoor sprak hij onder meer met topsportcoach Paul Van Den Bosch. Die ontmoeting leidde tot het organiseren van het event CEO Summit. Op dit jaarlijks evenement brengen ze grote bedrijfsleiders samen om ideeën rond leiderschap met elkaar te delen.

Connectie is meer dan ooit actueel: dat bindweefsel is broodnodig.
- Jan De Schepper

Vanuit de urenlange gesprekken over leiderschap en resultaten halen, bekeken vanuit het standpunt van de business én van de sport, drongen zeven paradoxen zich op. Dit, in combinatie met de duidelijke nood van CEO's voor zo'n summit, leidde tot het gezamenlijk schrijven van een boek: ConneXion, 7 Paradoxen voor de Moderne Leider. Bij het uitschrijven kwam connectie als rode draad heel duidelijk naar voren. Want om de paradoxen te kunnen overstijgen, moet een CEO verbinding maken, mensen meekrijgen door hen te betrekken. Vandaar de titel ConneXion, waarbij de ‘X’ staat voor vermenigvuldigen, het vermeerderen van resultaten dankzij verbinding, de bereidheid bij medewerkers en stakeholders om die extra mile te gaan. Leiden doe je via anderen, je  vermenigvuldigt je leiderschap door het te delen.

In het huidige tijdperk van exponentiële veranderingen, versnelde digitalisering en de COVID-19-crisis legt Jan De Schepper uit hoe de humane connecties een steeds belangrijker en essentiëler onderdeel van leiderschap vormen. Met tal van voorbeelden uit de sport- en businesswereld toont hij hoe moeilijk leiders het hebben om diep te connecteren met hun mensen en hun motivaties. Dirigeren moet inspireren worden, aangevuld met specifieke coaching skills uit de sport, zoals het geven van feedback. Zo presteer je ook onder moeilijke omstandigheden en leer je omgaan met druk.

Jan werkt nauw samen met meerdere bedrijven in de functie van entrepreneur en strategisch denker. Boek hem hier als inspirerende spreker voor jouw bedrijf.