Luister naar een verhaal

Luister naar een verhaal

De sprekers bij Read My Lips munten meestal uit in het een of ander vakgebied. Geen onderwerp te vreemd of het komt bij ons wel ergens aan bod. Maar spreken is ook een vorm van verhalen vertellen. Daarom pakken we dit keer uit met drie nieuwe sprekers die dat 'vertellen' tot een kunst verheffen.

Luister naar een verhaal

Emmy winnaar

Van broodjes smeren voor Bart Peeters en Hugo Matthysen bij Het Peulengaleis naar drievoudige Emmy-winst, dat is kort door de bocht de loopbaan van Tim Van Aelst. Gestart als loopjongen in 2004, richtte hij vijf jaar later Shelter op, een klein productiehuis dat heel bewust comedy shows wilde maken. Mensen verbinden met een lach, dat was Tims doel. En of dat hem lukte met Benidorm Bastards. Het format verkocht aan 65 landen waaronder de VS. Sketchprogramma Wat Als? deed het internationaal succes over. Met de sitcom Safety First scoorde hij daarna in Vlaanderen. In 2018 haalde Tim en zijn team met Hoe Zal Ik Het Zeggen? een derde International Emmy Award binnen. Het jaar daarop viel hij zowel in binnen- als buitenland meermaals in de prijzen met zijn eerste dramareeks Studio Tarara.
En toch trok golden boy Tim er vorig jaar na dertien succesvolle jaren de stekker uit. Sindsdien leeft hij op een rustiger tempo op zoek naar grotere zelfkennis, een dieper gevoel en een hoger bewustzijn. Hij vult zijn dagen met muziek, en met het vertellen van verhalen. Dat hij een enorme kennis over creativiteit en de opbouw van verhalen heeft, spreekt immers voor zich. Hoe maak je een goed verhaal? Hoe geeft een creatief proces vorm aan je leven? Die kennis en ervaringen wil Tim graag delen. En dat doet hij het liefst op een geestige manier, en als het mag mét muziek.

Eerst was er het ei

Zonder muziek, maar met des te meer fantasierijke woordenschat, kan je auteur Marc de Bel horen vertellen. Nadat het verhaal dat hij verzon voor zijn klasje in het schooljaar 1985-86 een eigen leven ging leiden, stopte hij met lesgeven om zich voltijds op het schrijven te richten. Het ei van oom Trotter werd bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ondertussen groeide een hele generatie kinderen op met zijn boeken. Blinker, de Boeboeks, de zusjes Kriegel, ze zijn allemaal het product van zijn fantasie. Zijn uitgebreide oeuvre beslaat ondertussen al uit ongeveer 200 titels. Geen wonder dat hij al diverse boekenprijzen ontving.
Vooral bekend voor zijn kinder- en jeugdliteratuur, schreef Marc ook al een aantal werken voor (jong)volwassenen.

In zijn keynote vertelt Marc uitgebreid over zijn boeken, zijn inspiratie, zijn twee honden, drie katten, vier kinderen, twaalf kleinkinderen en andere huisdieren. Daarna beantwoordt hij alle vragen van het publiek. De gekste het liefst.

Helden

Gewone mensen die buitengewone dingen deden tegen de nazistische bezetting, daarvoor richtten historicus Dany Neudt en schrijver Tim van Steendam de vzw Helden van het Verzet op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven ruim vijftienduizend Belgische verzetshelden. Het waren meestal doodgewone burgers: mannen, vrouwen en jongeren. Tegen de allesomvattende grote gruwel die de oorlog achterliet, verdwenen hun kleine, persoonlijke verhalen in de vergetelheid. De vzw wil dat veranderen en zoveel mogelijk van deze verhalen de aandacht geven die ze verdienen. Per slot van rekening gaven al deze mensen hun leven voor onze vrijheid.
Aan de hand van spannende anekdotes en vermakelijke verhalen brengen de sprekers deze periode opnieuw tot leven, met speciale aandacht voor de jongeren en de vrouwen van het verzet. Zet je schrap voor bloedstollende verzetsverhalen die niemand onberoerd laten.

Boek nu een fascinerend verhaal bij Read My Lips