Op ontdekking naar China

Pascal Coppens - foto Jan Darthet

Sinoloog Pascal Coppens ging voor zijn nieuwste boek aan de slag met de vraag in hoeverre China te vertrouwen valt. Na zijn eerdere boek, China's New Normal, over de Chinese innovatiesprong, kijkt hij in Kunnen we China vertrouwen? met een open blik naar een zeer brede waaier van controversiële beweringen over het land.

Pascal Coppens - foto Jan Darthet

Pascal Coppens woonde bijna twintig jaar in China. Als technologie-ondernemer bij verschillende internationale bedrijven maakte hij uit eigen hand de transitie van het land en de Chinezen sinds 1990 tot op vandaag mee. Momenteel is Pascal partner bij het inspiratieplatform nexxworks en internationaal bekend als een van de meest invloedrijke sprekers/YouTubers over alles wat China betreft, met diepgaande expertise in Chinese innovatie, digitalisering en leiderschap.

Vooroordelen

De laatste tijd komt China voornamelijk negatief in de (sociale) media. Vanzelfsprekend volgt de publieke opinie die tendens. Daarin wil Pascal verandering brengen met zowel zijn boeken als de gelijknamige keynotes. In Kunnen we China vertrouwen? vraagt hij zich af wat er waar is van alle vooroordelen en hoe men toch kan samenwerken zonder het over alles eens te zijn. Immers, de rol van Europa in de wereld zit historisch in een dalende lijn terwijl Azië, en zeker China, opkomen.

Pascal legt samen met jou verschillende van die vooroordelen onder de loep en kijkt als Europeaan nuchter wat er logisch van klopt en wat verkeerd is. Vervolgens neemt hij het Chinese standpunt in. Dikwijls blijken de visies twee kanten van de medaille die elkaar niet uitsluiten. Dat ondersteunt het onderliggend pleidooi voor een beter begrip en nauwere samenwerking met China. Zijn doel is zeker niet om te overtuigen dat we China blindelings kunnen vertrouwen, we mogen zeker kritisch zijn. Alleen, dat betekent niet enkel kritiek uiten, maar ook openstaan voor een andere belichting. En vooral, ook kritisch naar onszelf durven kijken. Anders zullen we de vele kansen die de transitie van China ons biedt, missen.

Innovatieve voorloper

Terwijl de westerse wereld op het vlak van technologie en innovatie vooral naar Silicon Valley kijkt, rolt er langzaam maar zeker een tsunami vanuit China over de wereld. Ooit vooral bekend voor het maken van goedkope kopieën van buitenlandse merken, ontwikkelde het land zich ondertussen tot de voorloper op het gebied van innovatieve technologieën. China bezit de leidende positie in de ontwikkeling en implementatie van artificiële intelligentie.

Pascal bespreekt in zijn keynote China's New Normal hoe deze ontwikkeling tot stand kwam. Vergeet namaak, vergeet het communistische of pseudo-kapitalistische land, vergeet het gebrek aan transparantie, vergeet het tekort aan privacy, kortom: vergeet het beeld dat je van China hebt. Denk aan China als een florerende, consumentgedreven maatschappij met een overheid die alsmaar steviger in het zadel zit ten aanzien van de opkomende macht van de middenklasse, die de voorbije tien jaar meer dan verdrievoudigde. Onze sinoloog neemt je mee op reis om China’s nieuwe normaal te ontdekken naar een toekomst met ongetwijfeld een van de meest verbazingwekkende veranderingen en evoluties in de geschiedenis van mensheid.

Ondernemers die hier deel van willen uitmaken en klaar zijn om alles over China te leren, zullen de eersten zijn om de vruchten te plukken van het Chinese potentieel. Boek hier een keynote van Pascal.

Foto © Jan Darthet