De kast van Riadh Bahri

Riadh Bahri

'Het is absurd dat je bijna toestemming moet vragen om te zijn wie je bent, en hoopt dat je familie en vrienden dat oké vinden en niemand je daarvoor op je gezicht slaat, uitscheldt of discrimineert.' Die toestemming net wel, en steeds opnieuw, moeten vragen, oftewel, uit de kast komen, ontlokte de nood aan Riadh Bahri om zijn persoonlijk verhaal te vertellen in Uit de kast, in de kast, een uitgave van Pelckmans.

Riahd Bahri

Riadh groeide op in Gent als zoon van een Belgische moeder en Tunesische vader. Nog tijdens zijn studies taal- en letterkunde liep hij vrijwillig stage bij de openbare omroep. Achtereenvolgens werkte de VRT NWS-journalist voor het jeugdjournaal Karrewiet, Terzake en Het Journaal. Vijf jaar geleden bracht hij zijn eerste boek uit: Depressief? Loser! Over keihard vallen en weer opstaan. Daarin vertelt hij over zijn eigen worsteling met depressie en deelt hij verhalen van andere Vlaamse jongeren. En nu is er Uit de kast, in de kast waarin hij de zoektocht naar zijn identiteit beschrijft met daaraan gelinkt de moeilijke relatie met zijn vader en zijn eigen (on)begrip.

Uit de kast

De titel van het boek bestaat uit twee delen. Eerst is er het uit de kast komen dat start bij de vroegste herinneringen van Riadh, met het zich anders voelen dan de jongens die hij kende. Hij voelde zich aangetrokken tot jongens. Wat moest hij daarmee? Niemand in zijn omgeving was zoals hij. In zijn opvoeding en culturele achtergrond paste enkel man, vrouw en kinderen. Ontdekken dat hij daar niet aan beantwoordde, was heel moeilijk. De verhouding van Riadh tot zijn vader loopt als een rode draad door dit verhaal, verweven met die culturele identiteit.

In de kast

Ondertussen woont het journaalanker al meer dan tien jaar in Brussel en trouwde hij met de liefde van zijn leven, Niels. Een happy ending. Of toch niet?
'De aanzet om dit boek te schrijven was eigenlijk dat ik zelf nog veel te maken heb met homofobie', zegt Riadh. 'Ik durf bijvoorbeeld niet hand in hand met mijn man te stappen op straat, uit angst voor verbaal en fysiek geweld. Ik word daarnaast ook regelmatig aangesproken door mensen die zelf queer zijn of die iemand kennen die dat is, en niet goed weten hoe daarmee om te gaan. Uit de kast komen stopt daardoor nooit. Het is een oneindig proces. Je wordt eigenlijk de hele tijd in en uit de kast geduwd. Vandaar de titel van het boek.'

Die gevallen van homohaat hebben volgens Riadh onder andere te maken met de verschillende socio-economische achtergronden van de multiculturele buurt waar hij woont. Er is daar veel kansarmoede en machogedrag. Het samensmelten van die factoren maken dat hij zich vaak weer terugtrekt.

De grote hoop van dit boek is voor de schrijver dat mensen het nooit nog nodig zullen hebben om zich te outen. Riadh gaat daarvoor ook in gesprek met bekende LGBTQ+’ers Wim De Vilder, Petra De Sutter en Wanne Synnave over hun uit/in de kast zijn.

Riadh is een begenadigd spreker die emoties niet uit de weg gaat. Boek hem hier.