Villa Linda

Linda De Win (© Geert Van Hoeymissen)

Van haar ouders mochten zij en haar zussen studeren wat ze wilden. Moeder was onderwijzeres, vader werkte bij de spoorwegen en gaf zijn dochters zijn liefde voor literatuur mee. Twee uit huis werkende ouders was in de jaren vijftig meer de uitzondering dan de regel. Dochter Linda De Win omarmde de kansen en voorbeelden die ze kreeg. De vrouw die van Villa Politica een begrip maakte, deelt nu als spreker bij Read My Lips haar ervaring.

Linda De Win (© Geert Van Hoeymissen)
Linda De Win (© Geert Van Hoeymissen)

Deze 'boomer' vormt een bron van inspiratie voor iedereen die een eigen pad bewandelt, ondanks de vele struikelblokken. Op haar achttiende las Linda het boek All the President’s Men, het relaas van de journalisten Carl Bernstein and Bob Woodward over het Watergateschandaal. Door de spanning en glamour die in het boek rond de journalisten hing, droomde Linda van zo'n carrière. Het contrast kon niet groter zijn toen ze haar doel eind de jaren tachtig bereikte. Ze begon bij de radionieuwsdienst van de toenmalige BRTn. Naast een meute grijze heren trof ze er, de typistes niet meegerekend, welgeteld één andere vrouw aan: journaliste Liesbet Walckiers. Gelukkig zagen enkele mensen potentieel in Linda en gaven haar voldoende kansen en vertrouwen om te groeien. In 1995 maakte ze de overstap naar de televisie. Ze werd verslaggever voor Het jour­­naal en Terzake.

Villa Politica

Haar grote doorbraak kwam er met Villa Politica dat ze in 2002 mee opstartte. Vier jaar later veranderde het format naar een live programma dat het vragenuurtje in het Vlaams Parlement en de Kamer ging uitzenden. Linda werd de anchor woman. Volgens eigen zeggen simpelweg omdat niemand anders ervoor stond te springen. De eerste uitzending in 2006 haalde amper 36.000 kijkers. Een ramp, dacht Linda, een vol voetbalstadion, zei Siegfried Bracke. Gaandeweg volgde de kijkers en samen met eindredacteur Pascal Dossche maakte ze van Villa Politica een merk. In 2009 werd de verslaggeving van de ‘Val van de regering Leterme’ bekroond met een internationale prijs.

Slimste Mens

Linda De Win veroverde een plek in het selecte clubje van memorabele tv-persoonlijkheden. In een ongedwongen rechttoe rechtaan stijl schrok ze er niet voor terug om op hoge hakken jacht te maken op politici door de gangen van het parlement. Bovendien werd ze in 2010 gekroond tot Slimste Mens na een spannende finale tegen Peter Van­der­meersch en Bent Van Looy. Deze eer viel nog maar drie vrouwen te beurt in de negentien seizoenen van de quiz. Annelies Rutten ging haar voor, Catherine Van Eylen volgde later, beiden ook journalist.

Tot aan haar pensioen midden 2021 bleef Linda anchor bij Villa Politica. Sindsdien werkt ze als zelfstandig journalist. En nu kan je haar hier boeken voor een inkijk in de journalistiek en media van toen en nu.