Over overmorgen, na de pandemie, met Rick de Leeuw, Marc Van Ranst en Marc Buelens

Over overmorgen, na de pandemie, met Rick de Leeuw, Marc Van Ranst en Marc Buelens

We schrijven 2024. De huidige pandemie is een schrikbeeld uit het verleden en life is back to normal. Zullen we weer handen schudden en knuffelen? Werken we nog thuis? En zullen we lessen trekken uit de hele situatie voor ons land, binnen Europa en zelfs wereldwijd om het in de toekomst beter te doen? Read My Lips liet moderator Rick de Leeuw hierover in debat gaan met organisatie-expert Marc Buelens en viroloog Marc Van Ranst.

Van de toekomst naar het verleden is slechts een kleine stap voor Marc Buelens. Hij haalt socioloog Max Weber aan die honderd jaar geleden twee trends voorspelde die door de pandemie in een stroomversnelling kwamen: technologisering en individualisering. Thuiswerken en het gebruik van zorgrobotten, de toekomst van artificiële intelligentie is pas begonnen. Individualisering daarentegen, wordt een keerpunt. Gaan we nog verder gaan op het recht om te denken en zeggen wat je wilt? Of maken we gebruik van deze crisis om te beseffen dat we misschien wel te ver gegaan zijn, dat er ook ethische grenzen kunnen en mogen gesteld worden?

'Zowel gelijk hebben als gelijk krijgen heb je nodig in een democratie.'
- Marc Buelens, organisatie-expert

Welke taak berust bij de experts, de wetenschappers in deze pandemie? En bij wie berust de besluitvorming en de communicatie erover? In dat samenspel, bijvoorbeeld, moeten we vooruitgang boeken. De organisatie-expert spreekt niet zomaar over een eveneens intellectuele crisis die we nu ondergaan.

Maar kan een samenleving zich voorbereiden op iets waarvan we niet weten wat het gaat zijn? Viroloog Marc Van Ranst zat en zit midden in de kern van de discussie. Waar liep het mis? Wat kan beter? Aan wie kunnen we ons spiegelen om een betere structuur op te zetten? Er zijn zeker mogelijkheden, stelt de viroloog.

'Elke crisis leidt tot veel ellende, maar ook tot oplossingen waarnaar we met enige tevredenheid kunnen terugkijken.'
- Marc Van Ranst, viroloog

Over de crisiscomités, fake news, de antivaccinatiebeweging en hoe mensen toch over de streep te trekken, beide experts gaan geen enkel heet hangijzer uit de weg. Zelfs de toekomst van de bouw van privéwoningen passeert de revue. Als het aan hen ligt, zullen we in 2024 alvast geen zoommeetings meer voeren met een beschamende achtergrond. Luister snel naar deze podcast en laat 2024 dan maar komen!

Marc Buelens - Rick De Leeuw - Marc Van Ranst