In uw kot

Patricia Ceysens

Soms achterhaalt de realiteit de fictie.
Achttien jaar geleden stond een actieve vrouw voor de onmogelijke keuze tussen job en gezin. Zij koos niet en ging voor beide. Fysiek aanwezig zijn op twee plaatsen tegelijk, was voor haar een oplosbaar obstakel. Politica en onderneemster Patricia Ceysens bevorderde zichzelf zo reeds in 2002 tot een voorvechtster van thuiswerk.

In mei 2002, een tijd waarin het internet nog geen evidentie was in zowat elke huiskamer, waarin de kruisbestuiving tussen zowel mobiele telefonie als internet nog in zijn kinderschoenen stond, besloot de politica aan den lijve te testen hoever ze kon gaan om tijd en plaats onafhankelijk van elkaar te laten navigeren. Voor de geboorte van haar derde kind wilde ze meer thuis zijn. Met behulp van een massa kabels, een breekhamer en een goede camera kwam haar thuiskantoor tot stand. Ze was er meteen van overtuigd dat hier de toekomst lag. Omdat de noodzaak ontstond uit gezinsoverweging, doopte ze haar concept 'e-mama', meteen ook de titel voor een boek over e-werk en e-commerce.

Mei 2020. Terwijl haar zoon de leeftijd van de meerderjarigheid bereikt, wordt het concept van Patricia meer dan ooit actueel. In de tussenliggende jaren liet ze geen mogelijkheid onbenut om onder meer als Vlaams minister van o.a. Economie en Innovatie te proberen deze innovatie door te voeren op wetgevend en maatschappelijk vlak. Telkens hing ze dit karretje aan een andere locomotief en politiek debat: de combinatie gezin/werk, het fileleed, de klimaatverandering. Ondanks dat het woord 'e-mama' werd opgenomen in de Grote Van Dale en koningin Mathilde zichzelf zo wel eens bestempelt, bleef het toch een boemeltreintje.

Tot Covid-19 in enkele dagen deed waar de politieke besluitvorming jaren over doet. Telewerken werd bij beslissing van de nationale veiligheidsraad plots de norm. Werkgevers en werknemers hebben ondertussen de voordelen gezien in deze manier van werken. Tijd om op haar lauweren te rusten? Allesbehalve.

Ook als spreker bij Read My Lips bewijst Patricia hoeveel ze in haar mars heeft. Na haar vijftigste vond ze zichzelf opnieuw uit als Ondernemica: een onderneemster met impact door een maatschappelijke visie en duurzame insteek.

We evolueren al langer naar een zittend bestaan, nu nog versterkt door het van thuis uit werken. 'Sitting is the new smoking' dus zocht Patricia een oplossing. Ze kwam op het idee om een fiets te integreren in zitmeubilair. Zo ontstond het bedrijf WeWatt dat meubilair met een ingebouwde energiefiets ontwerpt en produceert. Met de opgewekte energie laadt men bijvoorbeeld de gsm of laptop op. WeWatt wil mensen bewuster maken rond energie en het gegeven dat energie niet zo maar uit de lucht komt vallen. Voeg beide stokpaardjes samen en als het van Patricia Ceysens afhangt groeien we van #Blijfinuwkot over #Werkinuwkot naar #Fietsinuwwerkkot, thuis en/of op kantoor.