Zomerlectuur: eerlijk duurt het langst

Zomerlectuur: eerlijk duurt het langst

Tijdens de zomer hebben velen van ons wat extra vrije tijd. Het perfecte moment om aan zelfontplooiing te doen met behulp van een goed boek. Doorheen de zomer stellen we een aantal leestips voor, ontsproten aan het brein van diverse sprekers van Read My Lips.

Zomerlectuur

In deze laatste aflevering over goede zomerlectuur gaan we op zoek naar de waarheid. Dat brengt ons meteen bij Steffi Vertriest. Vorige week kwam deze populaire auteur van zeven boeken even ter sprake naar aanleiding van haar boek De kracht van gedachten. Met De kracht van waarheid zit ze vandaag helemaal op haar plaats.

Gezonde waarheid

Steffi is als TV chef bekend van njam TV en VIER. Ze kookt en schrijft voor iedereen die op zoek is naar een andere, gezonde en lekkere eetcultuur. Gezond leven gaat voor haar verder dan gezond eten. Ze reikt de sleutels aan voor een gezond eetpatroon en een andere manier van leven. Bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar wie je echt bent, achter de façade van schone schijn.
De kracht van waarheid gaat over de waanzinnige invloed van authenticiteit en kwetsbaarheid op je persoonlijke groei. Steffi legt uit waarom het van groot belang is om steeds de waarheid te spreken.
Iedereen liegt. Liegen en de waarheid verdraaien of achterhouden is menselijk. Vaak gebeurt het met de beste bedoeling, om de ander niet te kwetsen. Maar leugens, hoe klein ook, zijn niet onschuldig. Je ontneemt de ander of jezelf de kans om te groeien, je schaadt het vertrouwen, je kan zelfs jezelf kwijt raken. Om meer waarheidsgetrouw te leven, is bewustwording de eerste stap. Zo kan je op zoek gaan naar jouw eigen waarheid. Deze waarheid is steeds in beweging, net zoals je als persoon ook groeit en verandert. Het kan je helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken en je eigen capaciteiten beter te benutten.

Steffi Vertriest

Op haar blog Bye Bye Cheeseburger promoot Steffi een gezonde levensstijl en natuurlijke voeding. Je ontdekt er een overvloed aan tips en tricks. Of je nodigt haar via Read My Lips uit voor een keynote. Die kan gaan over je zoektocht naar meer waarheid of over gezonde voeding. Bij Steffi ligt de focus op wat je wel moet eten en niet op wat je niet moet eten.

Een vat vol emoties

Meer waarheden legt Saskia De Coster bloot in Een kleine filosofie van grote emoties. Saskia laat zich opmerken als vrij denkend opiniemaker en veelzijdig kunstenaar met een internationale blik. Op 13-jarige leeftijd won ze al een prijs in een wedstrijd voor jonge journalisten. Haar echte schrijfcarrière begon toen ze 24 was en een van haar verhalen in een tijdschrift verscheen. Diverse boeken en bekroningen later stelt de auteur zich steeds prominenter op als iemand die zich inzet voor goede doelen en voor rechtvaardigheid, onder meer met betrekking tot vrouwen- en LGBTQI+-rechten. Daarnaast gaat haar interesse breder dan schrijven alleen. Ze laat zich inspireren tijdens kunstenaarsresidenties, van New York over Rome tot Kaapstad, en werkte samen met internationaal befaamde, Vlaamse kunstenaars. Bovendien maakt ze ook zelf kunstwerken en video-installaties. Geen wonder dus dat de taal in haar boeken zo beeldrijk is. In 2023 liet ze zich in de performance the author is present een maand lang opsluiten in een glazen kooi in het KMSKA museum om haar roman Net Echt (2023) te finaliseren. Haar werk is in tien talen vertaald.

Saskia De Coster

Voor de boekenreeks Een kleine filosofie van grote emoties kruipt ze in de emotie van jaloezie om die voluit te beleven en te verkennen. Emoties beïnvloeden ons dagelijks leven, maar ook ons politieke bestel. Sommige emoties worden als ‘goed’ en ‘wenselijk’ gezien, andere zetten we weg als ‘verwerpelijk’ en ‘zwak’. Maar is dat zo? Is een beetje jaloezie niet net heel gezond? En is angst soms een schild tegen meer kwaad?

Naast Saskia schreef Erwin Mortier een mozaïekboek van de liefde binnen de reeks Een kleine filosofie van grote emoties. Op tijd voor de eindejaarsperiode zal actrice en auteur Barbara Sarafian voor een nieuw deel de begeerte vangen in 20.000 woorden. Ignaas Devisch startte de reeks met een essay over de kracht van de stilzwijgende emotie. Terwijl de eerste twee meesterpennen in de emotie kruipen om die voluit te beleven en te verkennen, stelt filosoof Ignaas zich de vraag hoe bespreekbaar emoties moeten zijn? Spreken of zwijgen, waarheid of 'leugen'?