Rob Heirbaut en Bart Teuwen: experts Europa en werkverzuim.

Rob Heirbaut en Bart Teeuwen

Fietsend door het land, maak je kans om ze tegen te komen: fietsfanaten Rob Heirbaut en Bart Teuwen. De ene trapt kilometers weg ten voordele van het goede doel, de andere zoeft je voorbij op zijn racefiets. Europakenner Rob en verzuimexpert Bart delen via Read My Lips hun kennis met boeiende keynotes binnen hun vakgebied.

Rob Heirbaut en Bart Teeuwen

Europa volgens Rob Heirbaut

Met de oorlog in Oekraïne rammelt de Europese Unie voor de zoveelste keer. Al twintig jaar lang horen we geregeld dat Europa op instorten staat, dat het einde nabij is: bij de euro- en de migratiecrisis, tijdens de coronapandemie en nu met de energiecrisis. Toch blijft Europa overeind staan. Hoe komt dat? Wat is de lijm die de lidstaten samen aan de onderhandelingstafel houdt? Waar leidt dit heen? Hoe beïnvloedt het ons dagelijks leven? Als privépersoon of als bedrijf, vroeg of laat struikel je over een van deze vragen. De geknipte persoon om je figuurlijk – en misschien zelfs letterlijk – de weg te wijzen binnen Europa, is Rob Heirbaut.

Rob studeerde rechten en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds 2002 brengt hij voor de TV-nieuwsdienst van de VRT verslag uit over het reilen en zeilen van de Europese Unie. Samen met de Gentse professor Hendrik Vos schreef hij in 2008 het boek Hoe Europa ons leven beïnvloedt. Beide presentatoren maakten in 2014 voor Canvas de televisiereeks Het IJzeren Gordijn, waarvoor ze vijfentwintig jaar na de val van de Berlijnse Muur met de fiets langs het traject van het IJzeren Gordijn trokken. In 2019 verscheen hun tweede boek: Europa in woelig water.
Zijn passie voor fietsen maakte van Rob één van de drijvende krachten achter de 24 uur van Bindkracht, waarbij deelnemers geld inzamelen door zoveel mogelijk kilometers te fietsen. Rob is peter van de vzw Bindkracht, een project voor jongeren met een beperking.

Naar aanleiding van het tweede boek, kan je Rob boeken voor een keynote die de paradox van Europa behandelt. Enerzijds heeft Europa veel invloed en macht, anderzijds toont Europa zich machteloos in echte crisissen. Het jonge Europa, 70 jaar is niets in de geschiedenis, en zijn unieke positie met 27 democratieën onder de noemer van één grote democratie, zorgt nu eenmaal voor veel geploeter. Europa zal zich dus van crisis tot crisis blijven slepen, onelegant, met horten en stoten. En al is het niet perfect, het is het beste model dat we kunnen hebben.

Van eurocrisis tot coronacrisis, en nu zelfs oorlog op het Europese continent: kan de EU deze stormen blijven doorstaan? Boek Rob hier voor antwoorden.

Bart Teuwen over ziekteverzuim

De jongste jaren kosten langdurig zieken de sociale zekerheid meer dan werkzoekenden. Verzuim komt voor in elke organisatie. Als bedrijf kan je hier op twee manier mee omgaan: laten betijen of proberen vat te krijgen op de oorzaken of drijfveren. Verzuimexpert Bart Teuwen betoogt voor het laatste. Op basis van zijn vele jaren ervaring met verzuim, schreef hij het boek: Verzuim, maak er werk van. In plaats van te stigmatiseren of problematiseren, bepleit hij een positieve benadering.

Vrij snel na de opstart als huisart, vertrok Bart als bedrijfsarts naar Nederland. Daar leerde hij alle aspecten kennen van verzuimbegeleiding, op zowel het niveau van de werknemer als dat van de werkgever. Sinds 2016 staat hij aan het hoofd van Certimed, marktleider in België op het vlak van medische controles. Zijn kennis van de zorg in combinatie met een ruime managementervaring staat hem toe organisaties binnen de zorg, het onderwijs, de overheid, de dienstensector en de industriële wereld te begeleiden op het vlak van ziekteverzuim. Daarnaast heeft hij een passie voor alles rond innovatie binnen de zorg.

In zijn boek Verzuim, maak er werk van, staat de dialoog tussen werkgever en werknemer centraal. Bart schetst stap voor stap hoe je werk maakt van een duurzame aanpak voor meer inzetbaarheid. In veel ondernemingen ontbreekt immers een duidelijke visie of strategie. Vandaag betekent het ziektebriefje dat een werknemer 100% ziek is. Maar verzuim is geen zwart-witverhaal. In een dialoog tussen werkgever en werknemer moet verzuim bekeken worden vanuit inzetbaarheid en niet vanuit de medische problematiek. Op die manier kan er gedacht worden vanuit mogelijkheden, en niet vanuit beperkingen. Ook de overheid heeft volgens Bart hier een belangrijke rol in te spelen. Er moet nagedacht worden over de ondersteuning van een flexibele verzuimaanpak.

Voor heel wat werkgevers én werknemers blijft dit een moeilijk bespreekbaar thema. Daarom heeft Bart een duidelijke missie: het steeds groter wordend probleem van verzuim hoger op de agenda plaatsen. Je kan hem daarmee helpen door Bart hier te boeken voor een keynote op jouw bedrijf.