Het huwelijk tussen Think Pink en Decathlon

Julie Nevejan en Joke Decommer

Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van Think Pink en de borstkankermaand oktober spreekt klinisch seksuoloog en relatietherapeut Chloé De Bie voor sprekersbureau Read My Lips met de sponsors. Vijf weken lang kan je het resultaat hiervan beluisteren in vijf boeiende en ontroerende podcasts.

Julie Nevejan en Joke Decommer

Net zoals deze sponsors vindt Read My lips het belangrijk om bij te dragen aan goede doelen. Aangezien borstkanker nog steeds jaarlijks een op de acht vrouwen in België treft, blijft dit een hot topic. Sensibilisering helpt om er in een vroeg stadium bij te zijn. Dat maakt de behandeling vaak minder ingrijpend en vergroot de genezingskans. Vanuit deze visie groeide in de aanloop naar de borstkankermaand oktober een mooie samenwerking met de nationale borstkankerorganisatie Think Pink. Om de taboes rond borstkanker nog meer uit de weg te helpen, organiseert Think Pink met Read My Lips als partner op donderdag 15 september een gespreksavond. Onze moderator Dorien Leyers gaat in deze TIET Talk rond de impact van borstkanker op je omgeving samen met enkele specialisten op zoek naar antwoorden en praktische tips.

Op deze manier wordt er iets in beweging gezet rond het thema. Figuurlijk alleszins, maar als het van Decathlon afhangt, zeker ook letterlijk. Medewerkers bij de sportketen, Julie Nevejan (verantwoordelijke pers en communicatie) en Joke Decommer (verantwoordelijke yoga en coördinator van het partnership met Think Pink), vertellen Chloé waar de vonk oversprong tussen beide partners.

Van een date

Joke Decommer: We zien Think-Pink echt als een partner. Daarom is het mooi om met een relatietherapeut in gesprek te gaan. Onze relatie groeide zeer organisch. We begonnen heel spontaan te daten, om in relatietermen te blijven. We ontmoetten elkaar op een yogafestival in Brussel en van het een kwam het ander. Daar ontstond de klik en nu zijn we als een getrouwd stel. Think Pink sensibiliseert mensen om met hun lichaam bezig te zijn. Dat gaat ook over bewegen. Onze missie is om sport toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, om die drempel tot bewegen te verlagen.

Julie Nevejan: Daarnaast staan wij voor authenticiteit. Dat is heel belangrijke in dit partnership. Authentiek zijn, jezelf zijn. Daartoe behoort het durven doorbreken van taboes, durven praten over onderwerpen die misschien ietsje moeilijker zijn.

Julie weet waarover ze praat. Als drager van een afwijking in het gen BRCA2 – dat wordt geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker – vertelt ze in deze podcast wat dit doet met haar persoonlijk, met haar familie en met haar collega's. Durven, kunnen en mogen praten op het werk over zo'n ingrijpend iets in je leven, neemt drempels weg. Bij Decathlon kan dat en is er ook een fysieke ruimte voorzien: de nurture room. Deze plek, weg van de bureaus, zonder ramen en met een luie zetel, dient niet alleen voor het voeden van baby's, meer ook voor het voeden van jezelf wanneer je daar nood aan hebt.

Naar een huwelijk

Wat startte met een date, met one shot, groeide ondertussen uit tot een duurzame relatie met de intentie deze nog te laten groeien. Na de yoga kwamen er linken met andere sporten. Verschillende winkels organiseerden lokale acties voor Think Pink. Decathlon besloot om dit onder te brengen in een nationale campagne die veel meer awareness creëert rond de boodschap van Think-Pink.

Ondertussen hangt er in de rekken van Decathlon een sportbeha voor vrouwen met protheses. Een klein item met een grote impact in de sensibiliseringscampagne. Collega's kunnen er niet om heen en gaan praten over borstkanker. In combinatie met hun trotsheid op het partnership delen zij graag alle initiatieven op hun social media wat de sensibilisering alleen maar ten goede komt. Think Pink kiest zijn partners niet zomaar.

Joke Decommer: Je stapt in een relatie met volle goesting omdat je achter elkaars waarde staat en een missie deelt. Samen versterken we elkaars boodschap.

Julie Nevejan: Think-Pink koos bewust voor Decathlon omwille van het gezondheidsaspect, voor de sport. Daarom vinden wij het heel fijn dat wij partner mogen zijn.

Zichtbaarheid en sensibilisering, daar wil ook Read My Lips in bijdragen met de Think Pink-podcasts. Deze podcast kan je beluisteren via onze podcastpagina.

Voor alle info over het TIET Talk evenement van 15 september klik hier.