De toekomst van thuiswerken

Koen Blanquart, Joris Dresselaers en Heidi Van Tielen

Recent hoorden we dat in België twee van de drie bedrijven niet klaar waren voor thuiswerk toen de vierde golf begon met verplicht thuiswerk. Aan het woord is Read My Lips spreker Koen Blanquart, auteur van het boek Thuisvoordeel waarin hij een boom opzet voor plaatsonafhankelijk werken. Managing Director Joris Dresselaers van het softwarebedrijf Syneton, toetst zijn uitspraken aan de praktijk onder de vakkundige leiding van moderator Heidi Van Tielen.

Werken hoeft overigens niet of thuis, of op kantoor te gebeuren, betoogt Koen. Er zijn een hoop andere plaatsen waar mensen productief en goed kunnen werken en samenwerken, gaande van de koffieshop tot de coworking space. Het gaat erom waar je welke taak het best kan uitvoeren. By Syneton, waar software voor accountants gemaakt wordt, evangeliseert Joris al jaren het concept van digitaliseren naar alle klanten. Hij merkt dagelijks dat de mensen in zijn team op die manier efficiënter en beter werken en bovendien nog gelukkiger zijn ook. Hun work-life balance is veel beter in evenwicht.

Onze filosofie is om mensen meer te empoweren, om ze zelf de verantwoordelijkheid te geven om zich te organiseren.
- Joris Dresselaers

Om daarin te slagen is meer nodig dan je medewerkers voorzien van een laptop en een VPN connectie. Heel wat leidinggevenden vervallen snel terug op een controlemechanisme en bekijken hoeveel uren de medewerkers achter hun scherm doorbrengen. Ze blijven hangen in een inputgedreven bedrijf in plaats van de kans aan te grijpen om te evolueren naar een resultaatgedreven bedrijf. De sleutel tot succes ligt duidelijk bij vertrouwen hebben in je mensen. Heb je die vertrouwensband niet, ben je dan wel op de juiste manier aan het werken? Of heb je wel de juiste medewerkers? Het blijft fundamenteel dat je mensen een toegevoegde waarde leveren aan het bedrijf dat je runt.

Elke bedrijfsleider roept dat zijn mensen zijn most important assets zijn. Dit is hét moment om dat effectief aan te tonen.
- Koen Blanquart

Managers moeten plaats ruimen voor orkestleiders, voor mensen die in plaats van te controleren, hindernissen opruimen voor hun team. En dit in een sfeer van open en eerlijke communicatie waarin men naar elkaar luistert. Onderzoek toont aan dat op deze manier bedrijven met rasse schreden vooruit gaan. Voorwaarden zijn een meer empathisch management en medewerkers die nadenken over hoe ze zelf het best werken.

Via het seven-eleven syndroom, the war on talent en buds-in-seats managers eindigt deze podcast bij the next normal. Wil je weten waar al deze termen precies voor staan? Of hoe de wereld van overmorgen er zal uitzien nu iedereen de mond vol heeft over thuiswerken en hybride werken? Luister dan hier naar deze podcast. Koen en Joris laten hun licht schijnen over deze brandend hete topic en leggen verhelderend uit wat de do's en don'ts zijn om te slagen.