De media: neutraal of objectief?

Eddie Groenwals en Valerie Thys

Uit het aanbod van nieuws proberen journalisten die dingen op te pikken en te brengen die de mensen echt aanbelangen. We bepalen voor een stuk waarover ze het thuis, op de trein, bij de bakker gaan hebben. Aan het woord is journalist Eddie Groenwals. Met een loopbaan van meer dan 40 jaar maakte hij heel wat evoluties in de mediawereld mee. Van het monopolie van de openbare omroep over de opkomst van commerciële zenders tot het afgelopen jaar waarin verslaggeving in sneltempo zichzelf moest heruitvinden. In deze, voorlopig laatste, podcast Overmorgen zet niet hij de lijnen uit, maar wel interviewster en presentatrice Valerie Thys.

Eddie Groenwals en Valerie Thys

De invloed van de media, polarisering, de evolutie in het brengen van nieuws, de pers die zowel letterlijk als figuurlijk soms onder vuur ligt, neutraliteit en objectiviteit zijn maar enkele thema's die Valerie aansnijdt. Eddie antwoordt openhartig. Hij noemt de periode van de pandemie een ontdekkingsreis waarin we op zoek gingen naar de grenzen van onze flexibiliteit, vooral op technisch vlak. Journalisten vormden daarbij het uithangbord. Zij mochten op tv zeker de regels niet overtreden, ze leerden om alleen en zelfstandig te werken. Met behulp van technologie ontplooiden ze zich ook tot cameraman, monteur en klankman. Resultaat: nieuwsgaring gaat gemakkelijker, eenvoudiger en bijgevolg sneller.

Twee kernwaarden dicteren, bepalen en omschrijven vandaag de dag de media: de nabijheid van het nieuws en de snelheid van het nieuws.
- Eddie Groenwals

Die snelheid kan maken dat de media onbedoeld een beetje bijdragen aan de polarisering. We beleven continu nieuws, het is tot bijna één lange livestream uitgegroeid. Daardoor kan het voorkomen dat er van een mug een olifant gemaakt wordt. De media springen er met z'n allen op, vergroten het feit uit. Bovendien klinken titels tegenwoordig veel tendentieuzer want nieuws moet geconsumeerd, verkocht worden. Eddie benadrukt dat dit niet bewust gebeurt. Elke journalist heeft zich aan de deontologische code te houden maar dient tegelijk op te letten voor manipulatie. Een delicate evenwichtsoefening waarbij het fenomeen fake news om de hoek loert.

Kan een journalist dan nog wel neutraal blijven? Of beter: objectief? Luister hier naar de gefundeerde visie van Eddie Groenwals op de media nu en overmorgen.