Vertel je verhaal

Peter De Keyzer en Lynn Wesenbeek

Econoom Peter De Keyzer deelt zijn visie op hoe we morgen zullen ondernemen. Zal deze crisis een zuiverend effect hebben op ondernemerschap? Moet de overheid kost wat kost elk bedrijf redden of laten we enkel de gezonde ondernemingen bovendrijven en de andere zinken? In deze aflevering van onze podcast Overmorgen ontfutselt Lynn Wesenbeek hem al zijn verhalen en kennis.

Peter De Keyzer

Peter mag dan een kritische observator-analist van de Belgische en Europese economische politiek zijn, tegelijk houdt hij van verhalen. Storytelling vervult een belangrijke plaats binnen het ondernemerschap. Geef iemand twintig cijfers tijdens een meeting en na afloop blijven er slechts enkele hangen. Vertel een anekdote waarin de bottom line van die cijfers vervat zit, en waarschijnlijk kan je het na twee weken nog navertellen. Kortom: het verhaal van je bedrijf is erg belangrijk. De kunst is om zoveel mogelijk mensen van jouw visie, jouw waarom te overtuigen. Het waarom overstijgt het wat. En dat, meent Peter, is de manier om de wereld te veranderen.

Nu is de tijd daarvoor ideaal. In een crisis worden dingen mogelijk die eerst ondenkbaar waren. Ze worden onvermijdbaar. De tirannie van het status quo moet willens nillens plaats ruimen voor vernieuwing. Noodzaak is de belangrijkste drijfveer voor innovatie in ondernemerschap. In 2020 verdubbelde bijvoorbeeld het aantal webshops in ons land.

Binnen vijf à tien jaar zullen we pas echt zien wat een rechtstreeks gevolg van de huidige crisis was. Wat zal het effect zijn van het geld dat de centrale banken in de economie stopte?  Welke zijn de gevaren verbonden aan de maatregelen die de overheid nu neemt om zoveel mogelijk bedrijven te redden? Dat veel mensen nu nog weinig van de grootste crisis in generaties voelen, is helemaal de verdienste van de overheid, meent Peter. Maar ten koste van wat?

Je moet niet elke job kost wat kost willen beschermen, maar wel de mensen achter de job. Dat zijn twee verschillende zaken.
- Peter De Keyzer

Peter De Keyzer en Lynn Wesenbeek

Peter ziet de grootste uitdaging in het durven laten verdwijnen van oude businessmodellen zodat er nieuwe in de plaats kunnen komen. Alleen zo kan een economie innoveren en groeien. Daarnaast spelen factoren als de toenemende digitalisering, het klimaatdebat, de handel met China, de controverse tussen hate speeches en vrijheid van meningsuiting allemaal een rol.
We leven momenteel op een kantelpunt voor onze economie. We worden met de neus op onze zwaktes gedrukt. Die kennis kunnen we gebruiken voor de toekomst. Niet de politiek, maar de burgers, bedrijven en verenigingen, jij en ik, wij zijn de mensen die nu ons verhaal overtuigend genoeg moeten brengen om de wereld te veranderen. Laat het verhaal van Peter jou hiervoor inspireren in deze podcast.