Podcast Overmorgen: Ben Roelants en Filip Van den Abeele in gesprek over de arbeidsmarkt

Podcast Overmorgen: Ben Roelants en Filip Van den Abeele in gesprek over de arbeidsmarkt

Deze week filosoferen we in onze podcast Overmorgen over de toekomst op de arbeidsmarkt. Moderator Ben Roelants trad voor Read My Lips in gesprek met wetenschapper Filip Van den Abeele. Een gitzwarte zwaan, de heilige graal, een tweesnijdend zwaard en zelfs Nicole Kidman komen allemaal aan bod tijdens deze intrigerende babbel.

Duizendpoot Filip is onder andere een veelgevraagd spreker over technologie, co-auteur van Lieven Scheire en consultant voor het managen van pijpleidingen en offshore infrastructuur. De technologische ontwikkelingen binnen onze maatschappij hebben voor hem weinig geheimen. Energie, de vierde industriële revolutie, transport en mobiliteit... Het komt allemaal aan bod.

We staan sowieso aan de vooravond van de vierde industriële revolutie, iets wat een disruptieve impact zal hebben op onze maatschappij. Slimme sensoren en intelligente machines die gepersonaliseerde producten creëren, bestaan nu al, zoals een assemblageband waarop auto's met de verschillende opties per klant door elkaar worden geproduceerd in Duitsland en zelfrijdende taxi's in China.

Jongeren zijn vergroeid met hun smartphone en staan op een andere manier in het leven. Ze gaan ervan uit dat alles ogenblikkelijk en overvloedig beschikbaar is. Wij kenden nog het gevoel van hunkering, van te moeten wachten op iets. Zij leven meer in een ‘vloeibare’ omgeving, gaan van een bezit- naar een leencultuur. Zo wordt muziek eerder gestreamd dan gekocht en ze hebben ook een andere kijk op mobiliteit en hun job. Waar jongeren die uitvoeren, vinden ze minder belangrijk.

Innovatie komt altijd met lusten en lasten. Innovatie is bij definitie een vorm van verandering. Ik wens dat iedereen met open vizier kijkt naar die veranderingen en de kansen hieruit ziet als instrument om ons als mens te laten excelleren in wat we zijn.

Read My Lips

 

Covid is een hefboom, een katalysator voor deze digitalisering. De manier waarop we werken en samenwerken, veranderde drastisch. Zal de wereld van overmorgen beter zijn dan die van nu en morgen? Filip noemt zichzelf een onverbeterlijke 'vooruitgangsoptimist' en zegt met volle overtuiging dat we onder meer dankzij wetenschap en techniek bij de komende generatie meer welvaart en welzijn gaan creëren.


Beluister de podcast