Over Overmorgen, een blik op de toekomst
Van het voorbije jaar gaan er geen dertien in een dozijn, zoveel is zeker. Allemaal voelen we de impact van de wereldwijde pandemie, de een meer, de ander minder. De effecten daarvan zullen ongetwijfeld nog een hele tijd nazinderen. Sprekersbureau Read My Lips trok op onderzoek uit. Puttend uit ons rijk arsenaal aan moderatoren en sprekers, zetten we de podcast Overmorgen op, waarin met experten zoals Pedro De Bruyckere, Filip Van den Abeele en Wouter Torfs, gereflecteerd wordt over hoe de wereld er na morgen zal uitzien.
Welke richting slaat het onderwijs voor onze kinderen en jongeren in? Met welke uitdagingen wordt de hedendaagse ondernemer geconfronteerd? Staan we echt op de vooravond van een vierde industriële revolutie? En hoe zorg je goed voor jezelf en voor je medewerkers doorheen deze veranderende wereld?
Filosofeer met ons mee en ontdek de komende weken interessante gesprekken tussen Natalie Arteel en Anick Vandercruyssen (Overmorgen ondernemen), Ben Roelants en Filip Van den Abeele (Over-overmorgen) en Wouter Torfs, Michaël Sels en Jan Hautekiet (Overmorgen voor onszelf zorgen).
We starten deze week met de jongsten onder ons: de jeugd.
De jeugd van overmorgen
Wie beter dan pedagoog en onderzoeker Pedro De Bruyckere kan onderhoudend reflecteren over de toekomst van onze jeugd? Hij verdiept zich al jaren in hun leefwereld en doet onderzoek naar de authenticiteit in het onderwijs. Read My Lips moderator Lien Van de Kelder ging hierover in gesprek met hem.
Moeten we ons zorgen maken over onze kinderen? Wat met de leerachterstand die het voorbije jaar opgelopen werd? Gaat ons onderwijs echt zoveel achteruit? Pedagoog Pedro doet niets liever dan deze en nog veel meer kwesties diepgaand te onderzoeken en geeft er een duidelijk onderbouwd antwoord op. Want daar knelt in onze snelle, digitale wereld maar al te vaak het schoentje, aan degelijke fundamenten voor gedane uitspraken. Of zoals Pedro het zegt:
Onderwijs is een leuk onderwerp waarover iedereen wel een mening heeft. Het lijkt op voetbal of virologie: iedereen is er een expert in.
Toch is het goed dat we de discussie blijven voeren, juist omdat onze samenleving zelf ook constant evolueert. Lien en Pedro onderzoeken het allemaal en geven onder meer een juiste interpretatie aan de resultaten van bijvoorbeeld het laatste PISA-onderzoek (Programme for International Student Assessment) en achterhalen de etymologische betekenis van het Engelse woord 'skills'.
Over één ding moeten we ons in elk geval geen zorgen maken: gaan onze kinderen graag naar school? 'Dat wisselt bij iedereen,' zegt Pedro. 'Gaat u elke dag graag naar uw werk? En zo ja, welke pillen neemt u? Iedereen heeft wel eens een off day.'
Ga samen met Pedro en Lien mee in hun beschouwingen over onze jeugd en het onderwijs en beluister nu de podcast De jeugd van Overmorgen.