Weerbaarheid en awareness tegen (cyber)criminelen - Tim Verheyden

gemmahermans
Weerbaarheid en awareness tegen (cyber)criminelen - Tim Verheyden

Het sms'je had me bijna liggen. Op de dag dat ik wat administratie in orde moest maken voor de boekhouder, kwam een bericht binnen op de telefoon dat me aanspoorde om naar CSAM te surfen, een overheidsdienst. Ik was net op die site geweest. Ik kon mijn vinger nog net bedwingen om op de link te klikken, want die zag er maar vreemd uit. Inderdaad, oplichting. Ik was één van de zoveel mogelijk potentiële slachtoffers. Het sms'je was puur toeval. Maar je hoort vaak de verhalen van mensen die in de val trappen.

“Er wordt voorspeld dat de cybercriminaliteit wereldwijd in 2023 11,5 biljoen dollar gaat kosten”, vertelde een cybersecurity-expert me onlangs.

Elke dag lezen we in de media getuigenissen van mensen die honderden of duizenden euro's kwijt zijn geraakt aan criminelen die almaar vernuftiger worden. Het is bijzonder moeilijk geworden om berichtjes en mails te herkennen die je willen oplichten. Maar het is niet onmogelijk. Er zijn tips waar je mee aan de slag kunt, want deze phishing-pandemie zal niet zomaar stoppen. Criminelen bellen je nu ook op terwijl je denkt dat je op de website van de bank zit, maar het in feite een oplichtingssite is. Stemmen en telefoonnummers worden vervormd om mensen te doen geloven dat ze hun bank aan de lijn hebben enzovoort.

Gelukkig duikt er ook goed nieuws op: daders worden wel degelijk gevat en veroordeeld. In Antwerpen en Lier bijvoorbeeld heeft de politie onlangs zeven mensen opgepakt en er werden grote hoeveelheden cash geld gevonden. De actie kwam voort uit twee verschillende dossiers over phishing. Opvallend, het ging in de twee verschillende dossiers over zeer jonge verdachten tussen 18 en 21 jaar. Daarnaast worden jonge mensen ook vaak gebruikt als geldezel, waarbij de criminelen mensen gebruiken en hun bankrekening misbruiken om geld wit te wassen. Ook geldezels worden gepakt en veroordeeld, maar het zijn vaak niet de topspelers in het spel.

We moeten ons allemaal wapenen tegen oplichting, want het is een business waar veel geld mee te verdienen valt, door oplichters in binnen- en buitenland. Wist je dat een eenvoudig mailtje waarin wordt gevraagd om op een link te klikken niet alleen je persoonlijk kan oplichten, maar ook een ransomware-virus kan bevatten en in het slechtste geval het hele bedrijf waar je voor werkt kan gijzelen? Ransomware is een samentrekking van ransom (losgeld) en malware (virus) en slaat op het virus dat op computersystemen wordt geplaatst, maar ook op het losgeld dat criminelen vragen om alles te deblokkeren en gestolen data vrij te geven.

“Er wordt voorspeld dat de cybercriminaliteit wereldwijd in 2023 11,5 biljoen dollar gaat kosten”, vertelde een cybersecurity-expert me onlangs. “Voluit geschreven is dat 11.500.000.000.000 dollar. Dat is heel veel geld”. Als we spreken over kosten dan gaat het over het totale plaatje: van de beschadiging en vernietiging van gegevens, gestolen geld, losgeld dat wordt betaald, productiviteitsverlies, diefstal van intellectuele eigendom, diefstal van persoonlijke en financiële gegevens, verduistering, fraude, verstoring van de normale bedrijfsvoering na de aanval, forensisch onderzoek, herstel en verwijdering van gehackte gegevens en systemen tot de reputatieschade voor het bedrijf in kwestie.

Hackers zijn altijd op zoek naar de zwakste schakel, daarom is het belangrijk dat meer dan ooit wordt ingezet op cyber awareness waarbij iedereen, welke achtergrond je ook hebt, weerbaarder wordt tegen cybercriminelen.

Lees hier alles over Tim Verheyden en het aanbod van zijn keynotes.



gemmahermans