Op avontuur met Jelle Veyt

Op avontuur met Jelle Veyt

Eerst als kleine uk opboksen tegen drie oudere broers, dan op jonge leeftijd harde levenslessen krijgen, het kan een mens kraken of maken. Voor Jelle Veyt was het in elk geval het juiste pad richting zijn latere leven als avonturier. Of misschien maakte hij net daarom die levenskeuze?

Jelle Veyt

Toen de 4-jarige Jelle zijn broers zag fietsen, besloot hij dat hij dat ook moest leren. En snel, wilde hij ooit tegen hun overmacht op kunnen. Deze wilskracht paste hij sindsdien toe op alles wat hij leerde: op atletiek, kung fu en inline skaten als kind, op BMX en boksen als puber en uiteindelijk mountainbiken en capoeira. Hij beheerste alles supersnel. Toen hij 17 was, brak een donkere periode aan. Omdat Jelle de confrontatie met de zelfmoordpogingen van zijn moeder niet meer aankon, ontvluchtte de tiener het huis. Drie jaar lang leefde hij op straat en in kraakpanden. Nadat ook nog eens drie van zijn dichte vrienden kort na elkaar overleden, verwachtte hij zelf niet oud te worden, hoogstens 27 jaar. Gelukkig ontmoette hij bij zijn omzwervingen de juiste mensen en slaagde erin om uit dit diepe dal te klimmen. Jelle vond een baan, ging weer naar school, leerde letterlijk klimmen, en studeerde uiteindelijk af als kinesitherapeut aan de Universiteit Gent.

Geen spijt

Ondertussen werd de man 37 jaar. Hij vierde deze verjaardag op een zeilboot richting Panama. Want ook al had hij uiteindelijk alles voor elkaar om een conventioneel leven te leiden waarbij de dood hem pas op bejaarde leeftijd zou vinden, Jelle wilt alles uit de hem toebedeelde tijd halen. Hij wil avontuur in zijn leven. De uitspraak van een ex-drugsverslaafde waarmee hij een kraakpand deelde, bracht de bal aan het rollen.

'Wat je ook doet, zorg dat je niet moet sterven met spijt om iets dat je niet hebt kunnen doen in je leven.'

Sindsdien maakt Jelle heel bewuste keuzes. Zijn grootste missie is de hoogste bergtop van elk van de zeven continenten beklimmen. Tijdens deze tochten gebruikt de avonturier zo min mogelijk gemotoriseerd vervoer om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Naar de top

Sinds hij hiermee startte in 2013 legde Jelle al meer dan 70.000 km af te voet, met de fiets, roeiend en zeilend om de Elbrus, Mount Everest, Carstensz Piramide en Kilimanjaro te bereiken en te beklimmen. Eind vorige zomer fietste hij negenhonderd kilometer vanuit Dendermonde naar Bretagne voor zijn volgend traject. Daar stapte hij op 3 november op een zeilboot richting Panama waar hij op 23 januari aankwam. Momenteel fiets hij een tocht van 14.000 kilometer door Centraal en Noord-Amerika. Eindbestemming: de Mount Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika in Alaska. Hij hoopt de klim van 6.190 meter om de top te bereiken in het voorjaar te doen.

Om al zijn avonturen uit de eerste hand te horen, kan je Jelle bij ons boeken voor zijn keynote 'Van dakloos tot het dak van de wereld'. De top bereiken is voor Jelle naast een wel erg letterlijke missie ook een metafoor voor zijn levensweg. Doorheen alles wat hij doet, toont hij passie, doorzettingsvermogen en vooral liefde voor werk en opleiding.

Boek de beklijvende talk van Jelle nu om binnenkort te ontdekken wat jij van hem kan leren over jouw eigen 'tocht naar de top'.