Durven

Saskia Van Uffelen

Hoe lang nog?
Met deze vraag voor ogen schreef Saskia Van Uffelen haar nieuwste boek: ‘Durven voor morgen’ dat eind vorig jaar in de boekhandel kwam. Geschreven in het pre-corona tijdperk, hekelt de auteur het gebrek aan lef om te evolueren naar een nieuwe manier van werken.

De oorspronkelijke titel luidde: 'Hoe lang gaan we het nog rekken?' Dat is namelijk de vraag die de door de wol geverfde IT'er zich regelmatig stelt. Ze hoort mensen wel zeggen hoe het best zou veranderen, helaas, in de praktijk blijft alles bij het oude.

Digitale apostel

Saskia Van Uffelen startte in 1984 haar carrière in de IT sector. Sinds september 2019 is ze topvrouw van de afdeling Benelux van het Franse Gfi, een Franse IT-reus. Voorheen werkte ze ondermeer als CEO bij Ericsson en Bull.  Daarnaast zetelt ze in de raad van bestuur van BeCentral, Axa en Bpost, en als Digital Champion is ze één van de EU-ambassadeurs van een inclusieve digitale maatschappij.

Want dat is het stokpaardje van deze 'apostel van de nieuwe digitale realiteit', zoals ze zichzelf durft te noemen. Ze pleit er vurig voor dat bedrijven, politici en individuen in dit digitale tijdperk uit hun comfortzone treden om op een vernieuwende manier te werken, een manier die aansluit met de visie van de jonge generatie waarin welvaart en welzijn hand in hand gaan. Vanuit al haar ervaring thuis – ze is moeder van vijf kinderen – en op de werkvloer schreef ze eerder het boek ‘Iedereen Baas!’ dat handelt over het omgaan en werken met vier verschillende generaties. Vooral de jongste generatie, de eerste volledig digitaal onderlegde generatie Z, zal onze manier van werken én leidinggeven transformeren, voorspelt Saskia. Het is een generatie die niet zal wachten tot hun pensioen om van het leven te genieten. Ze wisselen werken en genieten met elkaar af. Hun kijk op werk staat gewoon haaks op die van de generaties voor hen.

Durf te vertrouwen

Saskia Van UffelenBedrijven moeten zich aanpassen aan die nieuwe generatie, niet andersom. Controlerend leiderschap werkt niet meer. In de plaats komt er vertrouwend leiderschap. Dat geldt evengoed voor partijvoorzitters, voor eerste ministers, voor rectoren van universiteiten, enz. Het gedwongen thuiswerken tijdens de coronacrisis was hiervan een perfecte illustratie. De argumenten die bedrijfsleiders en overheden in het verleden gebruikten om de digitale transformatie uit te stellen, smelten nu als sneeuw voor de zon. Telewerken kan voor heel wat mensen wél, zelfs afstandsonderwijs is perfect mogelijk gebleken.

Durf te veranderen

Dankzij deze versnelde digitale transformatie waar Saskia al jaren voor pleitte, stortte onze economie niet helemaal in elkaar. Bedrijven leerden in een recordtempo resultaatgedreven te denken in plaats van outputgedreven. Maar die transformatie moet ook duurzaam zijn. M.a.w. de lange termijn visie dient te primeren op kortetermijnwinsten. Daarvoor is er dringend nood aan een mentaliteitswijziging én een wijziging van de regels.
Immers, na deze crisis blijft er ongetwijfeld een diepe put achter. Kostenmaatregelen zullen onvermijdelijk zijn. Besparen mondt logischerwijze uit tot meer en beter gebruik van technologie ten koste van mankracht. Saskia kan echter niet begrijpen dat het boekhoudkundig interessanter is om werknemers waarin je als bedrijf jarenlang investeerde zomaar te ontslaan in plaats van hen om te scholen. Het is van vitaal belang voor de hele maatschappij om mensen de nodige digitale vaardigheden bij te brengen om mee te kunnen in de wereld van vandaag en morgen. Want nee, robots gaan heus onze jobs niet inpikken. 'We zijn allemaal CEO van ons eigen leven,' zegt Saskia, 'We kunnen allemaal een transformatie op gang brengen. We moeten hongerig blijven naar nieuwe kennis en nieuwe ervaringen. In dit digitale tijdperk hebben we onze toekomst meer dan ooit zelf in handen. Durf voor morgen!”

Moeten we nog onderlijnen dat Saskia Van Uffelen perfect past binnen het Read My Lips Livestreams pakket rond wellbeing en veerkracht ? Zij is simpelweg de gedroomde ambassadeur hiervoor. Haar visie op welvaart en welzijn is meer dan ooit actueel. Boek haar snel!