Podcast technologie en healthcare

Anik Vandercruyssen in gesprek met Koen Kas, Christophe Jauquet en Ines Vanlangendonck

Wat begon in een tijd waarin we met z'n allen thuis zaten, groeide uit tot een vaste waarde: de podcasts Overmorgen van Read My Lips. Regelmatig komt er een nieuwe uit waarin enkele van onze deskundige sprekers een actueel onderwerp belichten richting de toekomst. Een van onze moderatoren leidt het gesprek.

Anik Vandercruyssen in gesprek met Koen Kas, Christophe Jauquet en Ines Vanlangendonck

In de jongste aflevering stelt moderator Anik Vandercruyssen zich vragen over de toekomst en uitdagingen van technologie. Sprekers Koen Kas, Christophe Jauquet en Ines Vanlangendonck beantwoorden vanuit hun expertise de bezorgdheid rond duurzaamheid en inclusie. Tegelijk belichten ze tal van voordelen zoals bijvoorbeeld binnen de gezondheidszorg.

Spreker Koen Kas is immers een visionair op het terrein van de gezondheidszorg. De gerenommeerde bioloog annex oncoloog noemt zichzelf een delight thinker. 'Delight,' zegt hij, 'is een bijna magische, maar echte ervaring, die men nog nooit associeerde met iets, in mijn geval de gezondheidszorg. Ze baseert bijna altijd op dingen waarvan je niet wist dat je ze niet wist.

Delight thinking is de coolste manier om een systeem te veranderen en mensen te inspireren en aspirationeel iets nieuws te laten omarmen.
- Koen Kas

Dankzij het gebruik van technologie kunnen we, volgens Koen, uiteindelijk komaf maken van ziektes. Hij spreekt over voorspellende gepersonaliseerde preventie. Door de kennis van de genetica vandaag, kunnen we 20 tot 25 procent van onze ziektes voorspellen. De andere 75% voorspellen we door dat wat we doen in ons dagelijks leven te capteren met sensoren, met software. Samen geven ze je alle info over wat er op de dag gebeurt voor een ziekte. Bijgevolg kan je het gaan voorspellen en bijsturen om dat niet te laten gebeuren. Met een heel team werkt Koen er hard aan om die technologie binnen te brengen bij bedrijven, bij ziekenhuizen en nu ook bij overheden.

De tweede visionair, Christophe Jauquet, gelooft in het slagen van die missie. Hij inspireert bedrijfsleiders om gezondheid & welzijn te integreren in de kern van hun bedrijf en wil de wereld gezonder en gelukkiger maken. Als auteur van het boek Healthusiasm en host van de gelijknamige podcast kent hij de healthusiasm-trend. In deze trend zijn mensen meer dan ooit actief bezig zijn met hun gezondheid. Een van de stappen daarin is het zoeken naar oplossingen binnen de eigen genetica.

Helaas duikt er wel een probleem op, beseft techneut Ines Vanlangendonck. De digitale innovatie kent voor haar geen geheimen meer. Recent onderzoek wees uit dat 46% van de Belgen zichzelf niet comfortabel voelt om eenvoudige taken op het internet uit te voeren. Dat zijn erg veel mensen. Hoe bereik je die? De smartphone kan soelaas bieden.

Wij als techneuten dragen de verantwoordelijkheid om dingen te bouwen waarmee we zoveel mogelijk mensen bereiken.
- Ines Vanlangendonck

Inclusie mag innovatie in elk geval niet tegenhouden, erkennen de sprekers.
Tijdens de podcast bespreken ze verder de invloed van leeftijd en opleiding met verrassende conclusies. En hoe rijm je digitaal en duurzaamheid? Klanttransformatie, wearables, het gebruik van lichaamsenergie en -warmte, het nut van gezondheidsapps, zelfs superheroes passeren allemaal de revue in deze boeiende podcast. Dan is er nog AI. Volgens Ines evolueren we meer en meer van een wereld waarin digitaal ons overkomt naar eentje waarin we dankzij onze kennis van digitalisering er ook controle over krijgen.

In mijn beleving is AI anticipational intelligence. Het kan anticiperen wat er morgen gebeurt, omdat het weet wat er gisteren gebeurde. Zo omgedraaid wordt AI een asset, een wapen dat we nog nooit in onze mensheid hebben gehad.
- Christophe Jauquet

Van hieruit is het een kleine stap naar de metaverse om te eindigen met het decentraliseren van data.

Geniet met volle teugen van deze podcast die je helemaal op de hoogte brengt van de huidige technologieën met hun mogelijkheden en moeilijkheden.

Wil je meer weten, boek dan zeker een of meerdere van deze gerenommeerde sprekers en kom alles rond technologie en healthcare uit eerste hand te weten.