Inge Declercq in connectie met Coca-Cola
Uiteraard zijn de sprekers en moderatoren van Read My Lips erg gewild in eigen land. Maar ook grote multinationals, zoals The Coca-Cola Company, snuisteren graag in ons aanbod. Recent gingen ze in connectie met Inge Declercq over het recht op deconnectie.
Sinds 1 april heb je als werknemer officieel ‘recht op deconnectie’. Dat wil zeggen: het recht om niet gestoord te worden buiten de werkuren. Door alle in ons dagelijks leven ingeburgerde digitale tools verloopt die deconnectie niet zonder slag of stoot. Hoe snel heb je niet na de werkuren nog even een whatsappje gestuurd naar een collega over iets wat je bezig houdt? Ook de huidige vakantieperiode vormt een struikelblok. Zelfs al gedoogt de bedrijfscultuur dat je voor dringende zaken steeds bij elkaar terecht kan, dan nog moet je regels respecteren. Wat is dringend? Of kan je echt niet zelf met een beetje extra werk een oplossing vinden?
Disconnect to reconnect
De grenzen en de balans tussen privé- en beroepsleven waren nog nooit zo vaag en fragiel. Het verband tussen (geestelijke) gezondheidsproblemen en een gebrek aan deconnectie werd reeds onomwonden aangetoond. De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg verplicht daarom de werkgever ertoe om overleg te organiseren over deconnectie en het gebruik van digitale communicatiemiddelen buiten de werkuren. Vandaar de uitnodiging van The Coca-Cola Company aan Inge om haar keynote Disconnect to Reconnect© te geven.
Als neuroloog, neurowetenschapper, slaap- en stressspecialist en coach kent ze de statistieken. Inge kan helder toelichten wat er gebeurt in je brein en in je lichaam bij (gebrek aan) deconnectie, wat de gevolgen zijn en hoe je de red flags herkent. Deze gevolgen reiken tot in de slaapkamer. Hoe meer we deconnecteren overdag, hoe meer herstellend je slaap zal zijn.
Slapen als een roos
Ruim 90% van de Belgen linkt een kwalitatieve nachtrust aan een succesvolle energieke dag. We weten dat een van de belangrijkste slaapverstoorders de schermen zijn. Toch spendeert maar liefst 96% van de Belgen het laatste uur voor het slapengaan nog met scrollen op de smartphone of naar televisie kijken. Deze constante prikkels zijn verslavend waardoor we vaak later in bed kruipen dan goed voor ons is. Daarbovenop kan het blauwe licht onze biologische klok verstoren en de melatonineproductie verminderen.
Schermen vreten aan je energiepeil, je gezondheid en je slaapkwaliteit. Elke avond tot het slapengaan digitale schermen gebruiken, kan beschouwd worden als even ongezond als dagelijks fastfood eten of roken.
- Inge Declercq
In haar keynote geeft Inge tips en tricks en praktische handvaten om beter te kunnen deconnecteren. Want ja, iedereen kan het leren, ook zij die zeggen geen tijd te hebben. Inzetten op dagelijkse, korte ademhaling- en visualisatieoefeningen of een portie natuur zijn enkele van de simpele oplossingen voor een betere nachtrust, met daaraan gekoppeld een beter energieniveau. Willen we dat niet allemaal, voor onszelf én voor onze medewerkers?
Ook jij kan Inge Declercq boeken voor een motiverende keynote rond deconnectie en beter slapen.