Blijvende motivatie op de werkvloer

Karine Plas - Celine Malyster - Hermina Van Coillie

Céline Malyster, moderator bij Read My Lips, praat in deze podcast over work-life integratie en de organisatiecultuur van overmorgen. Haar gasten zijn motivatie-expert en auteur Hermina Van Coillie en Karine Plas, learning en development expert bij ITZU. Is de hybride werkplek echt een feit? Vormt die fysieke afstand geen gevaar voor de emotionele connectie? Hoe blijf je gemotiveerd? Kortom: welke veranderingen binnen de werkcultuur maken de hedendaagse werknemer gelukkig?

Karine Plas - Celine Malyster - Hermina Van Coillie

Helaas merkt Karine dat de meeste bedrijven hun mensen blijven aansturen zoals ze pre corona gewoon waren, ook al werkt dat niet meer. Werknemers zijn minder tevreden en boeten in aan motivatie. Het sleutelwoord hierbij: vertrouwen. Vertrouwen is een vorm van verbinding ervaren en dat is een van onze drie universele basisbehoeften, volgens het ABC van Hermina. Autonomy biedt je medewerkers structuur, zet ze niet onder druk en geeft ze voldoende keuzevrijheid. Belonging brengt warmte, diepgang en connectie in de relaties op het werk. En Competence tenslotte, zorgt voor een verlangen tot bijleren, groeien en vooruitgaan. Samen vormen ze de high-quality-motivatie of HQ-motivatie.

Aan vertrouwen moet een organisatie werken. Mensen worden niet graag gecontroleerd. Maar tegelijk verwachten we dat onze leidinggevende ons opvolgt om te weten of we goed gepresteerd hebben met het oog op een beloning. De juiste balans vinden, is niet gemakkelijk. Te weinig autonomie geven, resulteert in een overvloed aan controle. Anderzijds creëert te veel autonomie een soort impasse van laisser-faire, van chaos. Door de angst om toch te controleren, worden mensen losgelaten wat hen het gevoel geeft dat hun werk er niet meer toe doet.

Leidinggevende organisaties kunnen een context creëren, een klimaat, een cultuur waar mensen zichzelf mogen zijn.
- Hermina Van Coillie

Die erkenning en het gevoel hebben dat je ergens bijhoort, is een andere basisbehoefte. De jongste generatie op de arbeidsmarkt heeft de mond vol van purpose. Ze gaan op zoek naar zingeving. Wat zinvol is voor de organisatie, is dat nog niet per se voor de medewerkers, zegt Hermina. Ze haalt er één van de meest invloedrijke theorieën van deze eeuw bij, de zelfdeterminatietheorie met daarin high-quality-motivatie. Op een juiste manier gemotiveerd zijn, heeft te maken met zinvolheid. Als leidinggevende bedrijfsleider kan je misschien niet het werk leuk maken, maar echt wel zinvol.

Elk bedrijf heeft een meerwaarde, want anders zou dat bedrijf niet bestaan. Zo simpel is het. Die meerwaarde wordt echter vaak niet benoemd.
- Karine Plas

Een omkadering aanbieden waarbinnen je kan groeien, waar je kan leren en je ontwikkelen met de mogelijkheid om fouten te maken, dat is een vorm van zinvolheid. Dan bloeien mensen open. Toch loopt het daar in de praktijk heel vaak fout, volgens Karine. Dat is een werk van lange adem, ook al leren we dingen het best door fouten te maken.

Een verwijzing naar de  Belgian Cheetahs op de Olympische Spelen komt hier ter sprake. Net zoals Zwitserse zakmessen, job crafting, burn-outs en egocentrisme versus individualisme. Onthou vooral: iedereen is uniek en heeft z'n eigen unieke pakketje aan talenten en competenties.

Ben je helemaal getriggerd door het ABC van Hermina, lees dan zeker haar boek 'Motiveren zonder controleren'. Of begin alvast met hier de podcast te beluisteren. En wie weet, misschien spreekt Hermina Van Coillie binnenkort op jouw event met als moderator Céline Malyster, beiden unieke talenten die je kan boeken bij Read My Lips.